MINISTERENS HILSEN

Kære forældre, lærere, pædagoger, børn og unge, kære borgere:

Danmark skal være et trygt land at være barn og ung i. Det gælder ikke kun i den fysiske verden, men i ligeså høj grad i den digitale, hvor børn og unge tilbringer mere og mere af deres tid. Derfor kan jeg ikke lade være med at blive lidt bekymret, når jeg ser på alle de undersøgelser om børn og unges medievaner, der i disse år bliver udgivet.

Fx viser en undersøgelse fra Center for Selvmordsforskning, som har spurgt 5236 unge i alderen 13-19 år om deres forhold til sociale medier, at omkring en tredjedel af de unge føler, at de er afhængige af sociale medier. Undersøgelsen viser også, at hver fjerde af de adspurgte piger får dårligt selvværd af sociale medier.

Youtube brug

I en anden ny rapport, nemlig DRs "Mediudviklingen 2019", kan man læse, at ca. halvdelen af alle 0-2-årige streamer YouTube ugentligt. Det er flere end dem, der streamer indhold fra DR. Og når børnene bliver 9-14 år, er det hele 67 pct., der bruger YouTube dagligt. Det er altså en stor andel af de unge mediebrugere.

Udviklingen går hurtigt i disse år – og måske allerhurtigst for vores yngste borgere, som nærmest har lært at bruge en tablet, før de har lært at gå. Og derfor skal vi finde ud af, hvordan vi bedst passer på vores børn og unge i denne nye medievirkelighed.

Ikke teknologistormeri

Nu er forskningen selvfølgelig ikke entydig, når det kommer til konsekvenserne af børn og unges ændrede medievaner. Og vi skal derfor passe på, at vi ikke bare bliver et ekko af tidligere tiders frygt for nye medier. Da jeg var barn og teenager, diskuterede alle fx, hvordan vold i tv kunne gøre børn og unge mere voldelige. I 50'erne var man i USA nervøse for, at tegneserier kunne gøre unge til både homoseksuelle, kriminelle og narkomaner. Og i 1700-tallet var man bange for den indflydelse, som kærlighedsromaner og skuespil havde på ungdommen. Det er der vist ingen, der frygter den dag i dag.

Så lad mig slå fast, at der er rigtig mange positive ting at sige om både sociale medier og alt det nye indhold, der følger med de nye platforme. Mange finder nye fællesskaber på sociale medier eller får styrket deres venskaber. Og der er da også noget vidunderligt i, at vi har adgang til så utrolig meget godt indhold på mange forskellige platforme, og derfor ikke behøver at gense Beverly Hills 90210 for 10. gang.

Men den nye medievirkelighed har altså en skyggeside, som vi voksne – og ikke mindst politikerne i Danmark – har et ansvar for at tage hånd om.

Gurli Gris forvandling

For når den 2-årige hygger sig med YouTube, mens mor og far er optagede af aftensmaden, kan et uskyldigt og underholdende afsnit af Gurli Gris – hurtigere end man tror og med ganske få klik – blive afløst af upassende og grænseoverskridende indhold, som en 2-årig aldrig bør komme i nærheden af.

Og hvor sociale medier for nogle kan være et hyggeligt fællesskab, man tager med sig i lommen alle vegne, er det for andre mobberne, som følger med i lommen og som man derfor aldrig får fri fra. For nogle mennesker bliver de sociale medier blot et vindue til et fællesskab, som man kun kan kigge på udefra, men aldrig selv blive en del af. Eller endnu værre – et sted, hvor man kan bliver udsat for krænkelser eller afpresning, som vi fx lige har set i ekstrem grad i sagen, hvor 145 piger i USA og England er blevet presset til at mishandle og ydmyge sig selv.

Vi nåede et lille skridt tættere på at beskytte vores børn mod skadeligt indhold, da regeringen i starten af februar fremsatte et lovforslag om, at danske tv-kanaler og streaming-tjenester skal aldersvurdere deres indhold – på samme måde som vi kender det fra biograffilm. Men udfordringerne er jo stadig store, når det gælder de mange udenlandske tjenester, og der findes desværre ingen hurtige snuptagsløsninger, der kan beskytte vores børn.

Den bedste barndom - også digitalt

Regeringen sætter større fokus på, hvordan vi giver vores børn og unge den bedste digitale barndom og ungdom. Derfor bliver børn og unges medievaner til et helt centralt tema i de kommende medieforhandlinger, og jeg vil de næste måneder tale med både medier og andre relevante aktører for at få deres input.

Men vi skal også bruge dit input som borger!

Deltag i debatten

Regeringen vil gerne invitere alle forældre og andre voksne i børn og unges liv til at deltage her på siden "Trygtid.dk" med sende, hvad I oplever som de største udfordringer i forhold til børn og unges digitale liv. Og jeres bud på, hvordan vi løser dem.

Debatten foregår her og på Facebook-siden.

Jeg vil gerne diskutere og have dine bud på nogle af disse spørgsmål:

  • Hvordan skaber vi tryggere rammer for børn og unges onlineliv?
  • Skal vi styrke det danske indhold til børn mere- og hvordan?
  • Hvem har ansvaret for børn og unges digitale dannelse?
  • Er det jeres ansvar som forældre? Eller skal det på skoleskemaet?
  • Ved du som forælder eller voksen nok om, hvad der sker i dit barns onlineliv?

Hvis Danmark skal være et land, hvor børn trygt kan færdes i den digitale verden – uden at blive afhængige, få ødelagt deres selvværd eller blive udsat for upassende indhold og krænkelser – kræver det, at vi alle tager ansvar. Det arbejde sætter vi nu på skinner.

Vi håber, I vil bidrage og være med.

Send os dit bidrag til kampagnen her

Hvad oplever du som de største udfordringer i forhold til børn og unges digitale liv? Send dit bidrag og gerne et bud på, hvordan vi løser det.

Joy Mogensen